100_2390Gelegen tegen de heuvel van Klimmen, is het stuk grond al sinds begin 1900 in eigendom van de familie Meurs, de ouders van Martha Maessen-Meurs. Na het overlijden van haar ouders erfde Martha het grondstuk.

Tot 2008 werd het land verpacht als akker. De ideeën en plannen voor het opzetten van een wijngaard kregen steeds meer vorm. De voorbereidingen gingen van start. Zo ook het nemen van grondmonsters om te bepalen welk druivenras goed op deze grond zou gedijen. Het werd Chardonnay en een klein gedeelte Gewürztraminer.

Een gespecialiseerd bedrijf uit Luxemburg is de bijna 2.000 stokken machinaal komen planten, volledig geprogrammeerd en uitgevoerd middels GPS. Een indrukwekkende gebeurtenis.

 

Een bijzonder medaillon, gevonden in de wijngaard

untitled 410Begin 2009 werd het terrein klaargemaakt voor beplanting en is het terrein samen met vrienden doorzocht met een metaaldetector.

Buiten wat oude ijzeren voorwerpen, kwam er ook een hele bijzondere vondst naar boven: een bedevaart medaillon, afkomstig uit Scherpenheuvel (B).

De vader van Martha, aan het einde van de oorlog op tragische wijze samen met 2 van zijn kinderen om het leven gekomen, ging voorafgaand aan de oorlogsjaren een aantal malen op bedevaart naar Scherpenheuvel, om zo te bidden voor voorspoed voor gezin en boerderij.

Toen Johannes Meurs in september 1944 overleed, was Martha pas 3 jaar. Zij heeft slechts heel weinig herinneringen aan hem, maar er onder ander één foto;  haar vader meelopend in de processie van Scherpenheuvel…

Priez pour nous – bid voor ons

Dit staat o.a. op het gedenkteken te lezen. Het voelde als vanzelfsprekend om Wijngaard Kruisboom dit medaillon als beeldmerk mee te geven.

 

SONY DSCAlbert Maessen, van origine een boerenzoon

De derde uit een gezin van tien kinderen; vijf jongens en vijf meisjes. Aangezien ze niet allemaal boer konden worden en Albert’s interesse toch al meer uitging naar de tractors, koos hij voor het vakmanschap van automonteur.

Na zijn studie bij een aantal bedrijven te hebben gewerkt nam hij op 22-jarige leeftijd een tankstation in Klimmen over. Het runnen van de pomp en zijn liefde voor het sleutelen gingen hier prima samen. Intussen is er heel wat veranderd in Klimmen. Zoon Roel runt nu het autobedrijf.

In plaats van een andere hobby uit te breiden nl. het opknappen van oldtimers, hebben Albert en Martha op het grondstuk aan De Kruisboom een wijngaard opgezet.

Vele uurtjes brengt Albert er door. Af en toe geholpen door familie en vrienden.

Toen en nu
Voorheen heeft Wijngaard St. Martinus de vinificatie van onze wijnen verzorgd. Dit heeft tot en met de oogst van 2021 heel veel mooie flessen wijn opgeleverd. Helaas werd Albert ziek eind 2021, en hebben wij hulp gezocht bij collega’s in verband met het doorlopende onderhoud van de eigen wijngaard. We hebben bij Domein Holset een hele fijne helpende hand gevonden. Sinds begin 2022 zorgen zij met hun ambitieuze team voor onze wijngaard. Uiteraard maken zij van de Chardonnay druiven van de Kruisboom straks hele mooie mousserende wijnen onder het label van Domein Holset. Zie ook www.domeinholset.nl